Автоматизирана система за доставка на пратки с дронове спечели голямата награда на шестия ученически хакатон - Hack TUES 6

Автоматизирана система за доставка на пратки с дронове спечели първа награда в шестия ученически хакатон Hack TUES 6 на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София с фокус “Smart City”. Устройството  DRUN е създадено от отбор „FAnton“ - Ангел Пенчев, Симеон Георгиев, Боян Иванов, Богдан Миронов и Мирослав Мирчев от 12 клас, като чрез невронна мрежа дронът се навигира, така че да изпълни поръчката. Отборът получи и специалните награди на Experian Bulgaria и Kaufland IT Hub. Отличието бе връчено лично от ректора на Технически университет - София, проф. дн инж. Иван Кралов.

Втора награда в хакатона спечели отбор „789“ с проекта си Пейо - преработено радио на около 60 години, използващо дигитални технологии. Неговите създатели са Илиана Генова, Стефан Антонов, Венелин Атанасов от 12 клас и Боряна Стефанова и Иваело Кръстев от 10 клас. Те получиха и специалната награда на TelebidPro.

Трета награда журито отреди на отбор „Нишки“ за проекта NotInfo, браузър разширение за Chrome, което следи дали съдържанието, което човек чете е фалшива информация или не. Разработено е от Анета Цветкова, Калин Дойчев, Костадин Костадинов и Евгени Димов от випуск 2020 на ТУЕС. 

Специалната награда за най-добър проект с вградена микрокомпютърна технология получи Smart Water Meter - съвременен водомер с дисплей, отчитащ моментното и месечното потребление на водата. Проектът е разработен от Александър Иванов, Иван Георгиев и Васил Колев от 9 клас, отбор „C--“. Наградата е осигурена от Комет Електроникс.


Заместник-кметът на София, д-р Дончо Барбалов връчи две специални награди от името на Асоциация за развитие на София - на отбор „Лек живот“ от 11 клас за проекта им Bus Locator (мобилно приложение, което помага на незрящите в градския транспорт), както и на отбор „Segmentation Fault“ за разработеното от тях мобилно приложение Walkly, което подтиква хората да се придвиждат пеша, вместо да използват автомобилите си.

За пръв път тази година се връчиха специални награди за „Най-добра презентация“ на отбор, за „Любим проект на публиката“ и за „Изгряващи звезди“ за най-добра разработка на ученици от 9 клас. Отборите789“ и отбор Нишки“ от ученици съответно от 10, 12 клас и випуск 2020 на ТУЕС, бяха отличени за най-добра презентация, отличието за любим проект отиде при отбор Холдинга“ с разработката на учениците от 12 клас - Covid Tracker - мобилно приложение, което помага на хората да разберат дали са заразени преди да забележат симптоми. Изгряващите звезди, които спечелиха наградата за най-добър проект от 9 клас, са Симеон Йорданов, Мартин Божилов, Ясен Ангелов, Матей Захариев, Калоян Дойчинов от отбор „AyyMD Tech Tips“, с проекта си Techary, уеб платформа, която обединява всичко добро от всяка социална медия на едно място.

Първата за историята на хакатона награда „Най-добър ментор“ получиха Владимир Гаристов от ТУЕС, Марин Дацев от TelebidPro и Боян Георгиев от Experian. Самите те са ИТ специалисти, които посветиха много време и ентусиазъм, за да дават насоки на ученическите отбори в реализирането на идеите им. Отличието връчи Огнян Траянов, председател в управителния съвет на БАИТ, който награди менторите с ваучер за курс по киберсигурност.

 

Още 6 други проекта спечелиха специални награди в тазгодишното издание на най-големия български хакатон, организиран от ученици за ученици, Hack TUES. Състезанието се проведе в хибриден формат в първите два уикенда м. октомври. Отборите работеха по проектите си дистанционно, а финалът на състезанието и церемонията по награждаването се състояха в София Тех Парк при спазване на всички противоепидемични мерки. В хакатона участваха 125 ученици, възпитаници на ТУЕС, разпределени в 29 отбора. 30 ИТ професионалисти от различни компании, много от които възпитаници на училището, бяха ментори и членове на журито. Хакатонът се организира от екип от доброволци от 12 клас с подкрепата на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на ТУЕС. 

За поредна година водещи технологични компании подкрепиха провеждането на ученическото ИТ състезание Hack TUES 6. Това са Experian, SAP, TelebidPro, VMware Bulgaria, Astea Solutions, Kaufland IT Hub, Progress, CPD Ltd., Bosch.IO, Creative Assembly Sofia, DevriX, Dopamine, Ubisoft Sofia. Партньори на събитието тази година са Асоциация за развитие на София, Bulged, Domino’s, COMET ELECTRONICS, Cloud Balkan, Galactic Banitsa, init Lab, Компютърна академия IT Step, Ora, Pure Water, Smartcom - Bulgaria AD, Sofia Tech Park и Telelink Business Services. Медиен партньор на събитието е DevStyleR.

“Шестото издание на ученическия хакатон ни показа две много важни неща - учениците работят все по-ентусиазирано и това се вижда от все по-интересните проекти. И второ, приемствеността между поколенията става все по-голяма - виждаме как големите учат малките като ментори и като организатори. Надеждата е в младите хора - тези младежи, които са сред нас и които ще градят ИТ бъдещето на България. Аз ги поздравявам за техните успехи и се радвам, че нашата инвестиция в тяхното образование ще бъде оправдана многократно.” - каза доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на ТУЕС, малко преди да бъдат обявени големите победители на хакатона.

Отбори, отличени със специални награди в Hack TUES 6:

  • Проектът на отбор „Лек живот“ от 11 клас - Bus Locator спечели също специалната награда на TelebidPro и Progress. Той представлява мобилно приложение, което помага на незрящите в градския транспорт.

  • Специалната награда на SAP получиха отбор „Someone has to be last“ от 9 клас с проект за виртуално изобразяване на високотехнологичен дом.

  • Отбор „По жицата у Вили“ от 11 клас бяха отличени от VMware Bulgaria и Creative Assembly Sofia за проекта си ChaingeVote - система за електронно гласуване на базата на Blockchain технология.

  • Отбор „CyberWave“ от 11 клас получи специалната награда на Astea Solutions. Проектът им CovidNews представлява уеб платформа, която дава информация за Covid-19 в България.

  • Проектът на отбор „Пържени картофи със сирене“ от 10 клас за проект SISC - „смарт“ охранителна камера получи наградата на DevriX. 

  • Проектът Светофар!“ - Smart City игра, в която трябва да се менажира трафика в града, на отбор „Име на отбора“ от 9 клас беше отличен със специалната награда на Dopamine и Creative Assembly Sofia.

  • Отбор „TheyGlowInTheDark“ с проекта си Exogen Breach беше отличен със специалната награда на Ubisoft Sofia. Проектът представлява игра, в която играчът е нашественик - коронавирус в затвор - тялото на човека.