ТУЕС към ТУ-София спечели наградата за специален принос на БАИТ за 2019!

За девета поредна година Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) отличи с награда заслужили организации и личности, допринесли за развитието на ИКТ сектора в рамките на церемонията по връчване на Наградите на БАИТза 2019г., като тази година Технологично училище “Електронни системи” (ТУЕС) към Технически университет - София завоюва цели две награди

Преподавателският екип на ТУЕС към ТУ-София получи наградата за специален принос към ИКТ за ролята си в развитието на младите таланти за технологичния свят. Наградата бе връчена от патрона на инициативата -  президентът на Република България Румен Радев. Доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на училището, благодари за признанието и поясни, че образователният модел на ТУЕС, който вече над 30 години обучава гръбнака на ИКТ индустрията в България, дължи своя успех на интеграцията училище-университет-бизнес. Училището е подкрепяно от Технически университет - София, като част от неговата структура и ангажира успешно с години преподаватели, ментори и дипломни ръководители от ИКТ бизнеса.

Успешният образователен модел на ТУЕС беше доказан и от факта, че за трета поредна година ученик на ТУЕС печели категорията за “Младежка награда” - Теодор Тодоров от 12.г клас бе отличен за изобретената от него механизирана инвалидна количка като един от двамата победители в категорията. Заслужава внимание и статистиката, че сред номинираните за младежката награда 5 проекта, 3 бяха разработени с участие на възпитаници на ТУЕС. Освен проекта на Теодор, за номинация се прeбориха проектът за лицево разпознаване ,,Shadower“  на Евгени Димов и Анета Цветкова от 12.а клас и проектът Insilica, интегрирана дигитална платформа за анализ на данни от биопсии на раково болни с изкуствен интелект, на Илиян Кордев (ТУЕС’2018) и Борис Боровски, студенти в ТУ-София. През 2017 и 2018 младежката награда също беше грабната от ученик на ТУЕС.

Спечелените награди са доказателство за високия професионализъм на младите иноватори и преподавателския екип, който стои зад тях и заслужават горещите адмирации на цялата ИКТ общност.