Ученици от ТУЕС отново спечелиха NASA Space Apps Challenge Sofia 2019

На 19-и и 20-и октомври София отново стана част от състезанието “NASA’s International Space Apps Challenge”. Участниците бяха предизвикани да проектират творчески решения в едно от избраните от НАСА за тази година направления, като в състезанието се включиха два отбора, състоящи се изцяло от ученици от ТУЕС - TGR (Евгени Димов, 12.а и Борис Дерменджиев, 12.б) и Еlsysers (Виктор Велев, 11.а, Георги Любенов,11.б, Анета Цветкова, 12.а, Мартин Йорданов,12.б и Михаил Гергинов,12.б).


И двата отбора се спряха върху предизвикателството за търсене на загубени данни и избраха да приложат познанията си в сферата на изкуствения интелект за своите технологични решения. Отбор TGR разработи проекта “Landslider” - софтуерно решение, което използва изкуствен интелект, за да реконструира липсващи данни за минали земни свлачища и по този начин прави по-добри прогнози за локациите, където има риск да се случат свлачища в бъдеще (вижте повече тук). Отбор Elsyser създаде проекта “SuperResolution” - приложение, което отново на базата на изкуствен интелект подобрява резолюцията на изображения с по-ниско качество. Приложението може да се използва, за да се извлекат повече детайли от стари снимки или приближени участъци от снимка (вижте повече тук). И двата отбора се пребориха с по-възрастните си конкуренти за челните позиции в класирането и проектите им бяха номинирани за участие в глобалния етап на NASA Space Apps Challenge.


Ето какво сподели Анета Цветкова за състезанието и участието ѝ в него: „На състезанието бяхме предизвикани да импровизираме. Всъщност идеята за проекта ни дойде спонтанно по време на интервю пред телевизия Евроком. Работихме по категорията “Chasers of The Lost Data”. Повечето хора си представят редове загубена информация и повредени данни, които не могат да бъдат използвани, но ние решихме да мислим извън рамката. Самата идея беше да създадем изкуствен интелект, който живее в няколко различни потребителски интерфейса (уеб и десктоп приложение), и подобрява резолюцията на снимки и така прави възможно различаването на размазани детайли. Радвам се, че имах възможността да се включа в състезанието, тъй като то ме предизвика да науча повече за алгоритмите, свързани с машинното самообучение.„


Това е трета година поред, в която ученици от ТУЕС обират челните места на софийското издание на NASA - Space Apps Challenge. През 2018г. туесарски отбор печели второ място в надпреварата със система за предсказване на пожари по целия свят, използваща метеорологични данни. През 2017г. първо място печели отново приложение на ученици от ТУЕС, което позволява да се проследяват миграциите на животинските видове, използвайки изкуствен интелект за разпознаване на животно от снимка.