Екскурзия в Стара Загора 2023 г.

На 29 април 2023 г. туесарите от 9-ти, 10-ти и 11-ти клас, заедно със нашите преподаватели Бистра Башева, Ива Захариева и Васил Щерев, потеглихме на тридневно пътешествие към Южна България.

Първата ни спирка беше впечатляващият паметник Бузлуджа. Възхитихме се на оригиналната му архитектурa и внушителни размери, които ни накараха да се чувстваме като джуджета.

Паметникът Бузлуджа има историческо значение, тъй като представлява символ на социалистическото минало на България. Той е свидетел на важни моменти от нашата история и ни пренася във времето, когато строежът му е бил символ на идеалите, усилията и илюзиите на хората.

В подножието на връх Бузлуджа ни очакваше белокаменният паметник на Хаджи Димитър - легендарния български войвода, изиграл важна роля в четническото движение и отличил се със своята смелост и военни умения. Увековечен в гениалната Ботева балада “Хаджи Димитър”.

Следващият посетен обект беше връх Шипка. Стълбите, водещи до него, представляваха предизвикателство със своята стръмна структура. За изкачването им платихме с мускулна треска и здраво пръхтене, но пък бяхме възнаградени с величествена панорамна гледка. За наш късмет,

имаше и отлична видимост.

Историята на връх Шипка е свързана с едно от най-важните събития в българската история - битката за “заветния хълм” през Руско-турската освободителна война. Сраженията са символ на българската смелост и непоколебим дух и са важен момент в борбата за национално освобождение и установяването на съвременната българска държава.

След това пристигнахме в сърцето на Стара Загора, един от най-старите градове, който ни посрещна с уникалната атмосфера на античния форум Августа Траяна и аромата на цъфналите липи.

Прекарахме часове, разглеждайки красиви сгради от началото на XX век, които разказват историята на този прекрасен град.

На втория ден посетихме Музея на неолитните жилища. Разглеждането му беше едно забавно пътуване във времето, което ни захвърли чак в 6-тото хил. пр. Хр.! В този музей открихме руините на неолитно жилище и удивителни артефакти, които ни дадоха представа за начина на живот и културата през този период.

Следващата ни дестинация беше Музеят на религиите в Стара Загора, който ни пренесе в епохата на Средновековието. Тук открихме разнообразието и красотата на различните религиозни убеждения. Самият музей (джамия) е разположен върху руините на християнския храм "Свети Димитър", който му придава уникална стойност и значимост. Посещението ни помогна да разберем важността на уважението и разбирателството между изповядващите различни религии.

Посещението в Регионалния исторически музей пък ни отведе на пътешествие във времето на античната цивилизация на траките и римската епоха. Научихме повече за значението на Стара Загора през Българското национално възраждане и ролята на града за освобождението на България от османско иго. Излизайки от музея, бяхме убедени, че историята ни е вълнуваща като блокбастър филм - с герои, драматични битки и автентични национални облекла!

Следващата посетена забележителност беше храмът "Св. Димитър" с Хилендарския метох. Това място има особено значение като едно от най-известните и почитани места в града. Разбрахме, че тук е живял и завършил образованието си Васил Левски. Тук той е основал и един от първите революционни комитети.

Последната ни спирка за деня беше Мемориалният комплекс “Бранителите на Стара Загора”. Разглеждането на комплекса ни напомни за храбростта на българските опълченци, които тук получават бойното си кръщение, борейки се за освобождението на града. Мемориалът ни пренесе в една бурна епоха. Впечатли ни и с дълбокото уважение на старозагорци към героичното минало на града им.

На третия ден посетихме и къщата музей на Гео Милев. Поетът, превърнал се в символ на свободолюбието и новаторството в българската поезия. Музеят на Гео Милев е събрал ценни негови рисунки и преводи, които разкриват многообразието на таланта му.

Посещението в музея ни позволи да се докоснем до непознати страни от творчеството на Гео Милев и да се вдъхновим от гениалността му. Въпреки краткия престой в града в сърцата ни дълго ще отекват ярките впечатления от един красив град, от един величествен връх и от едни неповторими мигове, прекарани с приятели.

Траянови врата беше последната спирка на нашата незабравима екскурзия, преди да се завърнем в София. Проходът влиза в историята ни през 986 г., когато византийският император Василий II предприема поход срещу България в стремеж да откъсне български територии. На 17 август българската войска начело с бъдещия цар Самуил пресреща византийците при прохода Траянови врата и напълно ги разбива.

Спомняйки си за сблъсъка между българи и византийци, се замисляме, че ако Василий II би знаел, че ще загуби битката, би си сложил по-удобни обувки за бягство!

Тази разходка из миналото ни накара да се почувстваме като герои в исторически филм. Разглеждането на различните архитектурни забележителности и експозиции ни потопи в духа на отминали времена, за да си представим живота и културата на нашите предци. Но времето внезапно се изплъзна от прегръдките ни и приключението ни стигна до своя край. Завърнахме се в столицата, благодарни за споделените моменти. Както казват, всичко хубаво има своя край, но и събужда надежда за следващи приключения.

Благодарим на госпожа Башева, госпожа Захариева и господин Щерев, че организираха това вълнуващо пътешествие! Нямаме търпение за следващото!