История

Технологично училище “Електронни системи” към Технически университет – София (ТУЕС) е създадено през 1988 г. като част от структурата на Техническия университет – София. Училището представлява резултат от реализирането на една много мащабна и положителна идея от страна на големите в областта на информационните и комуникационните технологии предприятия, научни организации и обединения. Целта е била да се създаде средно учебно заведение, което да подготвя кадри с професионално образование в областта на компютърните науки и информационните технологии. 

За изминалите 31 години училището е подготвило 26 випуска млади специалисти, голяма част от които са намерили професионална реализация и са на водещи позиции в развитието на информационните и комуникационните технологии в България. ТУЕС е носител и на наградата на БАИТ за специален принос към ИКТ сектора за 2019 година.

През учебната 2018/2019 година Технологично училище “Електронни системи” към ТУ-София отбеляза своята 30-годишнина от основаването си. Бяха организирани три отделни събития по повода, като участниците във всяко едно от тях останаха с незабравими спомени. Повече информация за събитията, както и за изминалите годишнини на училището, може да намерите отдолу.


„Училище – университет – бизнес“

„Училище – университет – бизнес“

Представители на ИТ компании и образователни институции споделиха успешни практики за ефективно партньорство по време на конференцията „Училище – университет – бизнес: ръка за ръка в ИКТ сектора“, която се проведе на 29 ноември 2018 г. в София Тех Парк. Конференцията бе открита тържествено с връчване на почетни отличия от името на ТУЕС на личности, организации и компании, допринесли за развитието на училището през последните години. Представен бе успешният модел на ТУЕС, който се основава на няколко основни стълба – интеграция в структурата на ТУ-София, тясна връзка с бизнеса и активна роля на общността на завършилите. Статията за събитието може да намерите тук.

Парти “30 години ръка за ръка в братството”

Парти “30 години ръка за ръка в братството”

Повече от 800 гости се събраха в клуб City Stage, за да отбележат празника на училището. Необикновеното обръщение, което директорът на училището доц. д-р инж. Стела Стефанова и дългогодишният ѝ предшественик д-р Анатол Френски отправиха към всички туесари, успя да създаде незабравимото чувство за единна общност и намери място в сърцата на всички гости. Представители на преподавателския колектив подариха кратко артистично представление на публиката. В програмата на събитието бяха включени изпълнения на настоящи или завършили туесари, които изявиха желание да покажат таланта си. Специални гости бяха група D2, чийто основател е Димитър Кърнев, випуск 1993. Още подробности може да намерите тук.

Тържество за учениците

Тържество за учениците

Учениците на ТУЕС отбелязаха щастливия повод на 7-ми декември 2018. Тържествената програма се състоя в кино “Люмиер”. Специални награди и отличия бяха поднесени на всички помощник-организатори и доброволци на юбилейните събития. След кратка викторина с въпроси по специалността и няколко изпълнения на талантливи туесари, учениците имаха възможността да гледат премиерния филм “Бохемска рапсодия”.

25 години ТУЕС

 

15 години ТУЕС